In de verpakkingswereld weet bubbelplastic zich heel goed staande te houden. Het welbekende noppenfolie is dan ook ideaal om alle mogelijke productvormen mee in te pakken. Bovendien zijn de kosten van deze folie ook erg laag. En als bonus is bubbeltjesplastic ook nog eens vederlicht. Want plastic weegt sowieso al weinig. En de ‘gevangen’ lucht in de bubbeltjes zijn qua gewicht ook verwaarloosbaar. Zo bescherm je dus je artikelen als ze naar de klant gaan, maar betaal je niet voor extra gewicht. Zijn die producten van je nogal ‘vreemdvormig’? Met allemaal uitstulpingen? Dat is voor het bubbelplastic geen probleem. Want die laat zich om de vreemdste vormen goed wikkelen. Flexibiliteit is noppenfolie eigen.

 

Lucht als beschermend pantser

Prijs, flexibiliteit en gewicht zijn de grote drie waardoor noppenfolie enthousiast wordt gekocht. Het materiaal zelf bestaat uit twee laagjes. De onderlaag voelt glad aan en zit vast aan een bovenlaag: een soort veld van luchtbolletjes. Als je beter kijkt, zie je gehalveerde bolletjes die lucht vasthouden. Deze laag is behoorlijk stevig, je krijgt de noppen niet snel kapot gedrukt. En het is die stevigheid waardoor noppenfolie zo beschermend kan werken als je artikelen op reis gaan.

 

Zet je bubbelplastic op spanning

Er is wel een bepaalde wikkelmethode om het maximale uit bubbelplastic te halen. De laag met de bolletjes moet direct tegen het artikel aan. De buitenzijde is dus de gladde kant. Het folie wikkel je vrij strak een aantal keren om het artikel heen. Je plakt het folie dan vast met tape zodat je het goed op spanning houdt. Wil je er zeker van zijn dat die tape tijdens het transport niet losraakt? Dan kun je PV- of PP-tape benutten. Veel mensen draperen het folie gewoon losjes om het product heen. Dat helpt ook wel, maar beter is het om strak te wikkelen. Want:

 

  • Zo verhinder je de folie om weg te glijden
  • Zo is de bescherming beter
  • Zo gaat tijdens het knappen van luchtkamertjes het folie niet kreukelen

 

Markeren na voorverpakken

Vooral als je veel verschillende producten tegelijk voorbereidt voor verzending, zou je zeggen dat het goed doorzichtige bubbeltjesplastic ideaal is. Zo kun je na het verpakken toch zien om welk product het gaat? Helaas wikkel je een product toch snel enkele malen in het plastic, zodat de transparantie verdwijnt. En dan zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. En zit je te dubben welk product nu eigenlijk naar welk adres verder verpakt moet. Vergeet dan ook niet productstickers op het bubbeltjesplastic te plakken, meteen nadat je een bepaald object hebt gewikkeld. Zo voorkom je dat je klanten foute producten ontvangen. En gebruik ook een zekere logica bij het wikkelen. Bij voorkeur wikkel je alleen in een bepaalde richting. Dat helpt de klant straks bij het uitpakken zodat hij niet met schaar en messen hoeft te gaan klunzen. Hoe moeilijker het uitpakken, hoe groter het gevaar alsnog op breuk.

 

Bubbelplastic met een extra laagje

Sommige spulletjes doen het minder goed met het noppenfolie. Bijvoorbeeld kleding. Blootgesteld aan de folie en eenmaal uitgepakt, kun je dan bijvoorbeeld een blouse aantreffen met de bubbeltjesstructuur erin ‘geprint’. Om dat te voorkomen is er ook bubbelplastic met een laagje schuim, papier of vilt.

 

Bubbelplastic – De nummer één van voorverpakken