De aanvraag energielabel bestaat uit een vragenlijst over uw woning. Gegevens zoals bouwjaar en grootte zijn al ingevuld. U wordt gevraagd om de informatie over uw huis te bekijken en zo nodig wijzigingen of toevoegingen aan te brengen. Beschrijft kenmerken als glassoort, verwarming, vloer- en dakisolatie en de eventuele aanwezigheid van energiebesparende elementen zoals zonnepanelen.

Wat is een energielabel?

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig uw woning is. Dit staat in letters en het energielabel A betekent dat je woning het meest energiezuinig is. Energielabel G is het minst energiezuinig. Energielabels zijn een must bij de verkoop van uw woning. Het groene stroom label heeft een positief effect op de verkoopprijs van je woning. Daarnaast wordt de gemiddelde verkooptijd van uw woning korter.

Tijdens de aanvraag van een definitief energielabel kijkt de expert naar de volgende kenmerken van je huis:

·          Bouwjaar

·          Woningtype (tussenwoning, hoekwoning, appartement)

·          Soort glas

·          Gevel/dak/vloerisolatie

·          Soort verwarming

·          Warmwatervoorziening

·          Zonnepanelen/zonneboiler

Hoelang duurt het aanvragen van een energielabel?

Vanaf dit jaar zijn energielabels verplicht bij verkoop en verhuur van woningen, dus het is belangrijk om tijdig energielabels aan te vragen. Door de drukte kan het even duren voordat de aanvraag is ingediend. Denk weken, soms maanden na! Dit kan leiden tot vertragingen in het verkoopproces.

Voorlopige en definitieve energielabels

 In 2015 stuurde het land huiseigenaren een tijdelijk energielabel. Dit voorlopige energielabel maakte schattingen van de energie-efficiëntie van woningen op basis van de destijds in het kadaster bekende gegevens. Deze schatting is echter niet altijd representatief. In werkelijkheid kan de energie-efficiëntie van een huis goed of slecht zijn. Om deze reden wordt het definitieve energielabel opgemaakt door een gecertificeerde energieadviseur die fysiek aanwezig moet zijn in de woning. Op basis hiervan kunnen wij een competente en gefundeerde uitspraak doen over het energielabel.

Hoe vraag je een energielabel aan?