Je hebt besloten dat je de tuin wilt voorzien van een tuinhuisje of een mooie blokhut, maar voordat je van de houten blokhut kunt genieten moet je wel met een aantal zaken rekening houden. In dit blog vertellen we dan ook waar je op moet letten bij het kopen van houten blokhutten. Zodat jij straks niet de verkeerde keuze maakt en voor vervelende verrassingen komt te staan.

Het formaat van houten blokhutten

Houten blokhutten zijn er in verschillende formaten, maar niet ieder formaat is voor je tuin geschikt. De maat die je kiest is afhankelijk van twee zaken. Allereerst bepaalt de grootte van de tuin welk formaat blokhut je kwijt kunt en ten tweede ligt het er ook aan wat je met de houten blokhut wilt doen of wat je er in wilt opbergen. Het is goed om dit scherp te hebben voordat je op zoek gaat een geschikte blokhut.

Verschillende wanddiktes

Houten blokhutten bestaan uit wanden en de wanddikte bepaalt voor een groot deel hoe stevig en duurzaam een blokhut is. Dunnere wanden gaan minder lang mee en isoleren ook niet zo goed als dikkere wanden. Goedkopere blokhutten hebben vaak wanden van 19 millimeter dik terwijl wanden met een dikte van 28 of 45 millimeter dik een veel betere keuze zijn.

Voldoende ventilatie in houten blokhutten

Houten blokhutten zijn gevoelig voor vocht en vocht zorgt voor houtrot en dat het hout kan uitzetten en kan krimpen. Het is dus belangrijk dat vocht in een houten blokhut kan ontsnappen. Door ventilatieroosters te plaatsen kun je dit bewerkstelligen. Let er dan wel op dat de roosters tegenover elkaar worden geplaatst. Dat zorgt uiteindelijk voor de beste ventilatie en dat het vocht kan ontsnappen.

Verschillende dak soorten

Bij het uitkiezen van een houten blokhut heb je ook veel keuze in welk dak je op houten blokhutten laat plaatsen. Ga je voor een plat dak of een lessenaarsdak of kies je voor een piramidedak? Een plat dak is het voordeligst, maar kan ook voor problemen zorgen. Zeker wanneer het hard regent. Een schuin dak zorgt ervoor dat het water makkelijker afgevoerd kan worden.

Houten blokhutten behandelen

Wanneer de blokhut eenmaal op zijn plekje staat is het belangrijk om te beslissen hoe je de blokhut gaat behandelen. Houten blokhutten kun je verven en impregneren. Beide behandelingen hebben zowel hun voor- als nadelen en het is ook afhankelijk van welke houtsoort de blokhut is gemaakt. Daarnaast is het verstandig om de blokhut vanuit de leverancier deskundig te laten behandelen zodat je de blokhut bij levering kunt lakken, beitsen of verven.

Belletje naar de gemeente

Het is belangrijk om de gemeente te raadplegen voordat je houten blokhutten bestellen gaat, want je hebt soms een vergunning nodig. Of je een vergunning nodig hebt is afhankelijk van het formaat en de hoogte van de blokhut en ook van waar je de blokhut (laat) plaatsen. Wanneer je een blokhut zonder een vergunning plaatst terwijl je die wel nodig hebt, riskeer je niet alleen een boete, maar ook een gerechtelijk bevel dat je de blokhut moet verwijderen. Dit is in sommige gevallen overigens ook vereist voor het laten plaatsen van een overkapping

Houten blokhutten kopen, waar moet je op letten?